AC-Net har sedan 1997 verkat för att offentliga verksamheter i Västerbotten, medborgare och näringsliv knyts samman i ett regionalt bredbandsnät av absolut världsklass.
Genom samordning, samverkan och ökad rådighet stärker vi den digitala infrastrukturen och möjliggör för livskraftiga verksamheter i hela Västerbotten. Vi gör det på ett tillförlitligt, långsiktigt sätt där värdet tillfaller samhället och möjliggör fortsatt regional innovation och växtkraft.
Genom att främja samordning och samarbete mellan Västerbottens stadsnät stärker vi både kunskapsutbytet och motståndskraften mot cyberhot. Tillsammans skapar vi en robust och säker digital infrastruktur som är väl rustad för framtidens utmaningar.
Genom nära samverkan på regional och nationell nivå verkar vi för att optimera användningen av digital kommunikation. Vi stärker säkerheten och främjar innovation genom att knyta samman olika aktörer och initiativ över hela landet.
Som en icke vinstdrivande aktör skapar vi förutsättningar för långsiktiga investeringar och satsningar som driver innovation. Vi arbetar för en hållbar digital infrastruktur som gynnar hela samhället, nu och i framtiden.
Genom att samordna affärssamarbeten banar vi väg för nya tjänster och förbättrad service till medborgarna. Vår roll som brobyggare mellan stadsnät och kommersiella aktörer skapar förutsättningar för en rikare och mer tillgänglig digital vardag.
Vi driver och tillhandahåller Västerbottens regionala bredbandsnät. Genom nätet möjliggörs livsviktig kommunikation, samhällsutveckling och infrastruktur som kopplar samman landsbygd och stad.
AC-Net kopplar samman olika delar av regionen genom att hyra fiberkablar från kommunerna. Kablarna organiseras med redundans runt Västerbotten för att säkerställa en pålitlig anslutning. Ett våglängdssystem används för att ljussätta och trafiksätta kablarna, vilket möjliggör överföring av trafik över långa avstånd. AC-Net äger all utrustning, exempelvis routrar som behövs för att dirigera trafiken. Verksamheten drivs med en cirkulär kostnadsmodell där värdet som skapas för kommuner och stadsnät överstiger kostnaden. Detta uppnås genom att AC-Net koordinerar försäljning av kapacitet till Regionen och externa aktörer som operatörer och nationella företag.
Vi tillför förmågor och kompetens för att öka nyttan och nyttjandet av den digitala infrastrukturen.
Det största värdet i ett bredbandsnät ligger i dess användning, och därför deltar vi i flera utvecklingsprojekt som testar ny teknik, utökar räckvidden och etablerar nya tjänster. Vi skapar samarbetsmöjligheter och koordinerar insatser som främjar ett levande och sammankopplat län. Arbetet innefattar projekt för stärkt infrastruktur, stärkt samverkan, kunskapshöjning, beredskap och säkerhet.
Tillsammans med Region Västerbotten, kommuner, stadsnät, forskare och innovatörer på både regional och nationell nivå bygger vi ett starkare, mer digitalt och framtidssäkert Västerbotten.
Vi tillför förmågor och kompetens för att Västerbottens nät ska nå högsta standard gällande säkerhet och rådighet
För vår egen verksamhet och som stöd till regionen och dess kommuner bedriver vi ett systematiskt säkerhetsarbete med analys, kontinuitetsplanering, störningshantering och krisledning.
Som regional beredskapssamordnare inom uppdraget ”Motståndskraft och uthållighet” (MoU), som leds av Svenska Stadsnätsföreningen på uppdrag av PTS, spelar AC-Net en central roll i att säkerställa att regionens stadsnät är robusta och krisberedda. Vår uppgift är större än distribution av beredskapsmaterial och omfattar även att stärka kunskapen inom sektorn genom utbildningar, från grundläggande beredskap till avancerad teknik. Genom att samarbeta med PTS, SSNF och lokala stadsnät samordnar vi resurser och expertis för att stärka den digitala infrastrukturen och öka säkerheten i landet.
Regionnät täcker större geografiska områden och binder samman olika stadsnät, vilket gör dem till huvudleder för dataöverföring mellan städer och regioner. Dessa nätverk har en hög kapacitet och säkerställer att datatrafiken kan transporteras effektivt över längre avstånd. Genom samarbete både på regional och nationell nivå fungerar regionnäten som ryggraden i nätverksinfrastrukturen, samtidigt som de möjliggör för stadsnäten att leverera sina tjänster effektivt.
Stadsnät är lokala nätverk som ofta ägs och drivs av kommuner eller lokala aktörer. De ansvarar för att leverera internet- och datatjänster till invånare, företag och offentliga institutioner inom en specifik stad eller kommun. Kommunerna spelar en central roll i att initiera och stödja utbyggnaden av bredbandsnät, särskilt i områden där kommersiella aktörer inte ser lönsamhet. Genom denna lokala närvaro kan stadsnäten snabbt anpassa sig till specifika behov och förutsättningar, vilket gör dem till en viktig del av den digitala infrastrukturen.