Samarbetet blev ett lyft för Vilhelminas arbete med IoT

Digitaliseringen har blivit en central del av samhällsutvecklingen, och kommuner runt om i landet utforskar olika teknologier för att förbättra verksamheten och effektivisera resursanvändningen. I Vilhelmina kommun, där kompetensförsörjning är en påtaglig utmaning, tog Digitaliseringsgruppen initiativet att implementera innovativa lösningar med hjälp av Internet of Things (IoT) och datadrivna arbetssätt tillsammans med AC-Net.

Initiativet från Digitaliseringsgruppen

För att möta utmaningar kring kompetensförsörjning och ge förbättrad service till både kommunens medarbetare och medborgare har Vilhelmina de senaste åren arbetat med en digital transformation där man vill digitalisera det som går att digitalisera. Ett led i detta arbete är att nyttja IoT för att potentiellt minska behovet av manuell rondering och manuell dokumentation i verksamheterna. Arbetet bygger på att man skapar ett trådlöst nätverk av sensorer och enheter som löpande och automatiskt samlar in information från olika platser och verksamheter. Tidigt hade Vilhelmina kontakt med Servanet, i syfte att lära sig av deras arbetsmetoder, erfarenheter och användning av verktyg som exempelvis Grafana för visualisering av mätdata.

Utmaningar med finansiering och kompetens

Trots att Grafana visade sig vara ett kostnadseffektivt verktyg, var det inledningsvis relativt svårt att konfigurera och krävde ytterligare kompetens inom datahantering. Frågor kring hur systemet skulle fungera över tid och hur det skulle finansieras väcktes, och det var i samband med detta att AC-Net kom in i bilden och visade sig bli en viktig partner på resan. AC-Net underlättade för projektet genom att bland annat finansiera nödvändig utrustning, men framförallt genom att facilitera workshops och vara ett stöd genom hela projektet.

Implementering i olika verksamheter

Genom samtal med verksamhetsledare och med workshops arrangerade av AC-Net och Digitaliseringsgruppen skapades många idéer om hur teknologin kunde implementeras för att förbättra och effektivisera olika verksamhetsområden. Det har lett till att Vilhelmina Kommun har installerat en IoT-gateway (LoRaWAN*) på tätortens högsta punkt för att samla in data från de 35 sensorer som nu används i ett antal kommunala verksamheter. Exempelvis har man infört funktionalitet för att övervaka serverrum, temperaturer i kylar och frysar för livsmedel, temperaturer/luftfuktighet i prov- och medicinskåp inom äldreomsorgen, luftkvalitet i klassrum samt positionering av viktiga enheter som hjärtstartare.

Olika IoT-sensorer som Vilhemina Kommun installerat
Övervakning av kylar och frysar för livsmedel.

Digitaliseringsgruppen har också fortsatt sitt arbete med att hålla workshops med verksamheterna och involvera dem i beslutstagandet kring digitaliseringen. Inom ramen för detta har arbetsgruppen bland annat berört områden som att ersätta traditionella ronder med ett mer datadrivet och behovsstyrt arbetssätt.

Utmaningar och framtidsplaner

En av de största utmaningarna framöver är att hitta en hållbar affärsmodell för att finansiera och vidareutveckla projektet. Den pågående digitaliseringsresan i kommunen visar på hur tekniska innovationer kan vara nyckeln till att lösa komplexa och kostsamma problem. Genom att samarbeta, investera i rätt verktyg och kontinuerligt anpassa sig till verksamheternas behov, öppnar kommunen upp för en framtid där datadrivna arbetssätt spelar en central roll i att skapa smartare och mer effektiva samhällen.

*LoRaWAN (Long Range Wide Area Network) är en protokollstandard för trådlösa, batterieffektiva kommunikationsnätverk som används vid Internet of Things (IoT)-applikationer.

Inlägg

Planerat arbete

2024-10-09 00:00

Planerat fiberarbete Storuman 9/10

Fiberarbete som påverkar regionkabeln mellan Lycksele och Storuman.

Pågår till

2024-10-09 06:00

Påverkan

Våglängder som passerar denna sträckan kommer att bli påverkade under arbetet.